Geri Dönüşümle Hem Ekonomiye Hem Çevreye Katkı

absmiddle Yazdır   -A | A+ 12.11.2015
Bilinçli tüketimin sadece bugünler için değil gelecek nesiller için de ne kadar önem arz ettiğinin bilincinde bir anlayışla çalışmalarını sürdüren Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüştürülebilir atıkların toplanması için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Ahşap, cam, kâğıt ve karton, metal, plastik ve kompozit malzemeden üretilmiş tüm ambalajlar kullanım ömrü dolduktan sonra ambalaj atığı olurlar. Üretimin ve teknolojinin artması, sanayinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle beraber kişi başına düşen ambalaj tüketim payı da hızla artmaktadır. Dolayısıyla da toplam ambalaj atığı oluşum miktarı da yükselmektedir. Farklı malzemelerden mamul bu ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek yeniden kullanılması, ekonomiye yeniden kazandırılması, ekonomik ve çevresel nedenlerle önemlidir.

Oranlarla Geri Dönüşümün Önemi

En çok tükettiğimiz malzemelerden biri olan kâğıt üretimini ele aldığımızda karşımıza çıkan rakamlar geri dönüşümün önemini göz önüne seriyor. Örneğin bir ton kâğıt üretimi esnasında, 2,4 ton odun, 440 ton su, 7600 kwh elektrik enerjisi gerekir. Eğer kâğıttan bir ton kâğıt üretilir ise; 1,2 ton kullanılmış kâğıt, 1,2 ton su, 2800 kwh elektrik enerjisi gerekir. 1 ton kullanılmış kâğıt çöpe atılmayıp geri kazanıldığı ve kâğıt üretiminde kullanıldığı takdirde; 17 adet yetişkin çam ağacının kesilmemesi, hava kirliliğinin %74- 94 azalması, su kirliliğinin %35, su kullanımının %58 oranında azalması, enerjide %20–50 arasında tasarruf yapılması sağlanmış olmaktadır.  Bunlar sadece kağıt ile sağlanan geri dönüşüm kazanımları. Aynı kazanımlar cam, metal ve plastik gibi ürünlerin geri dönüşümü düşünüldüğünde çevreye sağlayacağımız katkı çok büyük bir önem arz ediyor.

Fatih’te 550 Bin Ton Atığın Geridönüşümü Sağlandı

Sanayi ve teknolojik yenilenmeyle karşı karşıya kaldığımız değişen bu dünyada bilinçli bir şekilde tüketmek; doğal kaynaklarımız olan havayı, suyu ve toprağı fazlasıyla korumuş olacaktır. Bilinçli tüketim sadece bugünlerimiz için değil gelecek nesillerimiz için de büyük bir önem oluşturmaktadır. Bu bilinçle hareket eden Fatih Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü geri dönüşüme bir nebze olsun katkı sunabilmek adına 2007 yılından itibaren yaklaşık 55.500 ton ambalaj atığı (kağıt-karton, metal, cam ve plastik) ayrı toplanıp, geri dönüşüm sistemine dahil edilmesi sağladı. Ayrıca çevre bilincini aşılamak ve geri dönüşümün önemini vurgulamak adına hedef kitlesi olarak seçilen ilköğretim öğrencilerine Fatih ilçesindeki okullarda geri dönüşüm eğitimleri verildi.