Her Okula Bir Orkestra Projesi (HOBİO) Nedir?

Fatih Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı bir eğitim hizmetidir.

HOBİO projesi kapsamında, seçilen okullarda Fatih Belediyesi’nce müzik sınıfları oluşturulacak, öğretmen, enstrümanlar ve ekipmanlar temin edilecek, öğrencilere bir enstrüman çalmanın öğretilmesinin yanı sıra, enstrüman tamiri, bakım ve yapımı öğretilecektir.

Projenin Amacı Nedir?

Okullarımızdaki öğrencilerimizin müzik eğitimi alarak kişisel ve sosyal gelişimlerini arttırmaktır. İkincil amaç olarak da, öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirerek, suç ve suça meyilli ortamlardan uzak kalmalarını sağlamaktır.

Ayrıca, öğrencilerin sahne performansları için ortam oluşturarak, diğer öğrenciler arasında müziğe ilgiyi artırmak; sanatı teşvik ederek, sanatsever nesiller yetiştirmek de projenin beklenen sonuçları arasındadır.

Neden HOBİO ve Müzik Eğitimi?

HOBİO Projesi ile Fatih sınırları içinde projeye dâhil edilmiş okullardan binlerce çocuk müzik eğitimi alma, bir hobi edinerek, kişisel gelişimlerine katkı sağlama ve bir orkestrada yer bulma deneyimi yaşatacaktır.

•        Erken yaşta, bir müzik aleti çalmayı öğrenen çocuklar, beyinlerinin sol yarısını geliştirebilir ve hafızalarını da yüzde 20 oranında artırabilirler. Bu gelişme, aynı zamanda onların okul ve iş hayatlarındaki başarısına da olumlu katkı sağlayacaktır.

•        Orkestra deneyimi ise çocukların sosyalleşmesini ve ekiple uyum içinde çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca öğrencinin orkestra içinde başarılı bir performans için sıkı çalışması gerektiğinden, düzenli, planlı ve organize olmayı da öğrenmesi gerekecektir.

•        Çocuğun dakiklik, sıkı çalışma, ekip çalışması, uyum konularında edineceği meziyetler ileride atılacağı iş yaşamında da başarılı olmasını, dahası iş yaşamında tercih edilmesini sağlayacaktır.

Proje Kapsamındaki Okullar

I.      Tarık Us Ortaokulu

II.     Cibali Ortaokulu

III.    Vedide Baha Pars Ortaokulu

IV.    Yedikule Anadolu Lisesi

V.     Pertevniyal Anadolu Lisesi

VI.    Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi

VII.  İbrahim Alaattin Gövsa Ortaokulu

VIII. Vefa Anadolu Lisesi

IX.   Çemberlitaş Anadolu Lisesi

X.    Davutpaşa Anadolu lisesi

XI.   Gelenbevi Anadolu Lisesi

Proje; öğrencilere enstrüman temini, enstrüman tamir, bakım ve yapımı, müzik sınıfı oluşturma ve enstrüman çalmanın öğretilmesi konularını içermektedir.