Fatih Belediyesi'nden bir ilk daha... Karatahtalar Akıllanıyor

absmiddle Yazdır   -A | A+ 23.06.2010
Fatih Belediyesi tarafından İlçedeki İlköğretim Okulları'nın birinci ve ikinci sınıfları akıllı tahta ile donatıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in ev sahipliğinde yapılan tanıtım törenine Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu katıldı. Çubukçu, "Öğrenmek için çıktığımızda yolda varmak istediğimiz hedefler çok önemli” dedi.

Fatih Belediyesi’nin Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirdiği “Akıllı Tahta” tanıtım toplantısı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Törende, bu yıl 100 bin dolar değerindeki “Deutsche Bank Urban Age Ödülü” alan okulun akordiyon grubu mini bir konser verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrenmek için çıkılan yolda hedeflerin çok önemli olduğunu belirterek, “Sınıf geçmek, meslek edinmek, para kazanmak gibi nedenleri öne çıkarıyorsak, yeni öğrenme ateşi ve sevgisini içimizde duymuyorsak, çok öğrenip az bilmek kaderimiz oluyor. Öncelikle öğrenmeyi sevmeniz ve bunu hayat boyu sürecek bir uğraşı haline getirmenizi diliyorum” dedi.

Törende konuşan Çubukçu, öğretmeyi ve öğrenmeyi zevkli hale getiren “akıllı tahta” teknolojisinin eğitimde kullanılmasının henüz çok yeni olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde ‘Akıllı Tahta’lardan daha çok yararlanılacağını düşündüğünü kaydetti.

Eğitimde teknolojinin entegrasyonu çerçevesinde bakanlıkça çok önemli alt yapı çalışmaları yürütüldüğünü dile getiren Çubukçu, günümüzün ihtiyaçlarının karşılanması ve geleceğin planlanması çerçevesinde yeniden tanımlanan müfredatın bilişim teknolojileri ile güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde bilgisayarlı eğitime ağırlık verdiklerini, bütün ilk ve orta öğretim kurumlarında bilişim teknoloji sınıfları kurulduğunu ve sınıfların tamamında internet bağlantısı sağlandığını dile getiren Çubukçu, “Eğitim ve öğretimin teknolojik gelişmelerle desteklenmesi ve yaygınlaştırılması eğitimde niteliğin yükseltilmesi bakımından büyük önem arz ediyor. ‘Akıllı tahta’lar da bunlardan birisi. Giderek okulların konferans ve toplantı salonlarının en önemli eğitim ihtiyaçlarından birisi haline gelen interaktif tahtalar, bilgisayar ekranını dev bir ekran haline dönüştürerek, tarafların aynı ekran üzerinde birlikte çalışmasını sağlanması bakımından önemli fırsatlar sunuyor. Tahta üzerindeki her türlü görüntünün paylaşıma açık haline gelmesini sağlayan ‘akıllı tahta’lar öğretmenlerimizin eğitim ve öğretim faaliyetlerini teknolojiyle bütünleştirerek geliştirebilmelerini sağlayan araçlardır.” dedi.

Bakanlığın çeşitli projeler kapsamında okullara interaktif tahtalar temin edilmesi yolunda yaptığı çalışmalar sonucunda 2006 yılından bu güne kadar 2 bin 665 okulun bilgisayar teknolojisi sınıflarında interaktif tahta sağlandığını belirten Çubukçu, “Ancak bakanlığımızın öncelikli olarak okul ve kurumlarımızın bilişim teknolojileri sınıfları, ekipmanı, internet erişimi gibi alt yapı çalışmalarına ağırlık vermiş olmamız nedeniyle interaktif tahtaların maliyetinin yüksek olması da bu hususta verilecek  desteği daha anlamlı kılmaktadır” şeklinde konuştu.

Çubukçu, 1932 yılından bu yana hizmet veren Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulunun gerek bilgisayar altyapısı ve gerekse inter öğrenci programının pilot okulu olması nedeniyle bilgisayar eğitimi alan öğretmen ve öğrencileri ile eğitimde teknolojiyi başarılı bir şekilde uyguladığını anlatarak, tanıtım toplantısı için bu okulun seçilmesini çok anlamlı ve yerinde bulunduğunu söyledi.

Fatih Belediyesi'nin 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde ilçede bulunan tüm ilköğretim okullarının bir ve ikinci sınıflarına “akıllı tahta” kurulması hedefine ulaştığını, proje kapsamında 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ise ilçedeki tüm ilköğretim okullarının “akıllı tahta”ya kavuşacağını belirten Çubukçu, “Bugüne kadar kurulan 350 “akıllı tahta” sistemine eklenecek olan 850 ‘akıllı tahta’ ile Fatih İlçesi’nde ‘akıllı tahtası’ olmayan okul kalmamış olacak” diye konuştu. Çubukçu, öğrencilerin de zihinlerinin son derece açık ve en yüksek kapasiteyle çalıştığı bu dönemi çok iyi değerlendirebileceklerini ümit ettiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Alman şair Goethe’nin dediği gibi, bizler çok öğreniyoruz ama az biliyoruz. Öğrenmek için çıktığımızda varmak istediğimiz hedefler çok önemli. Sınıf geçmek, meslek edinmek, para kazanmak gibi nedenleri öne çıkarıyorsak, yani öğrenme ateşi ve sevgisini içimizde duymuyorsak, çok öğrenip az bilmek kaderimiz oluyor. Öncelikle öğrenmeyi sevmeniz ve bunu hayat boyu sürecek bir uğraşı haline getirmenizi diliyorum.”

OKULLARDA KARA TAHTA DEVRİ SONA ERDİ

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçede kara tahta devrini kapatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, ''akıllı tahta''ları öğrencileri ile buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Bilimin ve teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde bireylerin ve toplumların geri kalmamasının önemine işaret eden Demir, 21. yüzyılda eğitimin öneminin daha da arttığını kaydetti.Bundan sonra eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitimli insana sahip olanların daha avantajlı olacağını vurgulayan Demir, ilçede 3 yıldır okullarda ''akıllı  tahta''nın yaygınlaştırılması için çalıştıklarını anlattı. ''Akıllı tahta''nın, projeksiyon aleti, bilgisayar ve beyaz tahtayı akıllı hale getirecek bir aparattan oluştuğunu belirten Demir, tahtayı kullanabilecek öğretmenlerin eğitiminin de sürdürüldüğünü dile getirdi. Demir, konuşmasının sonunda ‘akıllı tahta’yı tanıttı.

Törenin sonunda Bakan Çubukçu, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Belediye Başkanı Demir temsili kurdele kesti.

Daha sonra ''akıllı tahta'' kullanan sınıfları gezen Bakan Çubukçu ve Başkan Demir, ders dinleyip, çocuklarla sohbet etti.