Fatih Belediyesi FatihAR İle Bilişimde Öncü Konumunu Devam Ettiriyor

Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisini İlk Defa Bir Yerel Yönetim Mobil Uygulamasında Kullanılıyor.

Arttırılmış Gerçeklik Nedir?

Çevremizdeki tüm nesnelerin gerçek görüntüsünün, sanal görüntü, ses, video, resim, bilgi gibi sanal objeler ile etkileşimli olarak desteklenip, zenginleştirilerek sunulmasıdır. Kısaca gerçek görüntü üzerine sanal nesnelerin giydirilmesidir.

Aslı “Augmented Reality” olan ve “AR” olarak kısaltılan, bir diğer adı “Zenginleştirilmiş Gerçeklik” olan teknolojiyi yerel yönetimler arasında ilk defa Fatih Belediyesi FatihAR ismini verdiği mobil uygulamasında kullanmaktadır.

FatihAR Uygulaması

Teknoloji gelişiyor, gelişirken hayatımızı kolaylaştıran unsurları da beraberinde getiriyor. Fatih’imizi çağdaş kentler düzeyine çıkarmak için kendimize bilgiyi rehber alıyor; maksimum bilgiye ulaşmak için teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla bilgi ve teknoloji ile hizmet veriyor, kentimizi bilgi ve teknoloji ile yönetiyoruz.

Hizmet kalitesini arttırmak için teknolojik araçları daha etkin nasıl kullanabileceğimiz konusunda sürekli arge çalışmaları yürütüyoruz.  Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi de bu arge çalışmalarının sonuçlarından birisi olarak ortaya çıkmıştır.

FatihAR ismini verdiğimiz projemiz ile mobil cihazınızın kamerasını kullanarak, çevrenize göz attığınızda etrafınızdaki mekânsal objelere ait (binalar, önemli yerler, tarihi yapılar )  etkileşimli bilgiler (metin, resim, ses, video vb.) alabilirsiniz.

Örneğin Sultanahmet Meydanında otururken cep telefonunuzda FatihAR uygulamasını açıp, Sultanahmet Camii’ne yönelttiğinizde, eser ile ilgili kurumumuzun paylaştığı bilgileri ekranınızda görebilirsiniz.

Bunun yanı sıra uygulama sizi ulaşmak istediğiniz hedefe yönlendirebilir.

Aynı programın kurum içi versiyonunda ise şimdilik Ada, Parsel, Adres Sorgulama ile Tescilli Eserlere ait bilgiler yer almaktadır.

Bu uygulamalar  FatihAR’ın ilk adımları olmakla birlikte önümüzde süreçte uygulamanın  daha da gelişeceği, içerik olarak zenginleşeceği ve kullanım alanlarının genişleyeceği muhakkaktır.

Bilişim alanındaki öncü rolünü sürdüren Fatih Belediyesi son zamanların popüler  teknolojisi  Arttırılmış  Gerçeklik ile çalışmalarına yeni ve farklı bir boyut daha eklemiştir.

FatihAR hızlı ve kolay kullanım için zengin bir kullanıcı ara yüzü sunmaktadır. Yeni modüller veya içerikler çok kısa bir sürede eklenebilmektedir.

Bu uygulamadan dileyen herkes ücretsiz olarak yararlanabilir.

FatihAR Android Market ve Apple Store’den indirebilirsiniz