Festivalde 12 Bin Kişi Balık Ekmek Yedi

absmiddle Yazdır   -A | A+ 18.09.2014
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte denizin mavi sularına ağlarını atan balıkçılar, “Tarihi Yarımada Balık Festivali” nde yakaladıkları balıkları ızgaraya çıkarttı. Taze balık yemek için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaş, Kumkapı Meydanı’nda Fatih Belediye Başkanı'nın elinden balık ekmek yemenin keyfini yaşadı.

Fatih Belediyesi ve Kumkapı Turistik Restoranları ve Esnafları Dayanışma Derneği’nin (KUMDER) işbirliğiyle geleneksel hale getirilen “11. Tarihi Yarımada Balık Festivali” balık sezonunun açılmasının ardından başladı. Sultanahmet Meydanı’ndan Bandosu eşliğinde hareket eden kortej Kumkapı Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada Kumder Başkanı Kemal Duranoğlu ve Fatih Belediye Başkanı festivale gelenlere hitap etti.

BAŞKAN, ELLERİYLE BALIK- EKMEK DAĞITTI

Davul zurna eşliğinde yürüyüşün ardından Karadeniz halk oyunları ekibi folklor gösterisi sundu. Festivale katılan vatandaşlar daha sonra meydanın farklı alanlarına kurulan ızgaralarda balık ekmek yemek için kıyasıya yarıştı. Fatih Belediye Başkanı ’da ızgaranın başına geçip vatandaşlara elleriyle balık ekmek dağıttı. Metrelerce oluşan lezzet kuyruğuna giren vatandaşlar,  Ahırkapı Orkestrası eşliğinde balık ekmek yemenin keyfini yaşadı. Turistlerin de kuyruğa girdiği etkinlikte vatandaşlar, kaç saat olursa olsun balık ekmeğin tadı için bekleyeceklerini söyledi.

“Bu sene 12 bin kişilik balık ekmek dağıtıyoruz” diyen Başkan,  “İnsanlarla beraber olmak çok güzel. Balık ekmek aslında İstanbul’un önemli kültürlerinden bir tanesi. Eminönü gelince balık ekmek geliyor akla ama biz bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu yüzden de böyle bir çalışma başlattık. Uskumru ve palamut olmak üzere balık çeşitlerini ızgara şeklinde dağıtıyoruz. Yarın da Galata Köprüsü’nde balık tutma yarışları yapacağız. Bütün İstanbullularımızı bekleriz” dedi.

Festival boyunca 8 bin uskumru, 2 bin palamud, bin 500 istavrit tava, 3 bin balık böreği, 4 bin balık köftesi, 800 porsiyon kalamar tava, bin 200 porsiyon hamsi tava, 5 bin midye tava konuklara ikram edildi.  “11.Tarihi Yarımada Balık Festivali” yarın Galata Köprüsü’nde olta ile balık tutma yarışması ile devam edecek.