-A A+

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Yedikule Hisarı'ndaki Fatih Mescidi'nin Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ile birlikte İstanbul’un fethinden sonra ezan sesinin ilk kez yükseldiği mekanlardan biri olan Yedikule Hisarı Fatih Mescidi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bu anlamlı buluşma tarihî mirasın yaşatılmasına verilen önemi bir kez daha ortaya koydu.

19 Nisan 2025
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Yedikule Hisarı ndaki Fatih Mescidi nin Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ile birlikte İstanbul’un fethinden sonra ezan sesinin ilk kez duyulduğu yerlerden biri olan, tarihî ve manevi değeriyle öne çıkan Yedikule Hisarı Fatih Mescidi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış töreninde mescidin tarihî geçmişine ve İstanbul’un hafızasındaki yerine dikkat çekildi. Başkan Turan, fethin ardından İstanbul’da kılınan ilk cuma namazına ev sahipliği yapan bu mescidin yalnızca bir ibadet mekanı değil, aynı zamanda bu topraklarda kurulan yeni medeniyetin sembol yapılarından biri olduğunu ifade etti. Uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş ve zamanla harap hale gelen yapının özgün kimliği korunarak yeniden ihyası için büyük bir hassasiyetle çalışıldığını vurguladı.

Fatih Belediyesi olarak hayırsever bir hemşehrinin desteğiyle restorasyonunu üstlendiklerini belirten Başkan Turan, bu süreci “geçmişe vefa, geleceğe miras” anlayışıyla yürüttüklerini söyledi. “Yedikule Hisarı’nın kalbinde yer alan bu kıymetli eseri yeniden ayağa kaldırmanın gururunu yaşıyoruz,” diyerek yapılan çalışmanın yalnızca bir fiziksel onarım değil, aynı zamanda tarihî belleğe gösterilen bir sadakat olduğunu dile getirdi.

Mescidin restorasyon süreci, bilimsel raporlar ve tarihî kaynaklar ışığında yürütüldü. Taşıyıcı sistemden cephe detaylarına, iç mekandaki düzenlemelerden çevre alanlarının iyileştirilmesine kadar her aşamada titiz bir yaklaşım benimsendi. Yapının çevresiyle birlikte ele alınması Yedikule Hisarı’nın tarihî dokusuna da katkı sundu.

Açılış sırasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yapılan çalışmaları yerinde inceledi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Tarihî yapıları koruma ve yaşatma sorumluluğunun yalnızca yerel yönetimlere değil, tüm topluma ait olduğunu vurguladı.

Fatih Belediyesi tarafından yürütülen bu kapsamlı çalışmayla Yedikule Hisarı Fatih Mescidi yeniden hayat buldu. Bu ihya süreci İstanbul’un tarihî ve kültürel mirasını geleceğe taşıma yolunda atılmış güçlü bir adım olarak hafızalarda yerini aldı.

Fabim Sanal Asistan FABİM Başvuru Formu FABİM Başvuru Formu
Fatih Belediyesi
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin