-A A+

Salih Paşa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Cibali Mahallesi’ndeki Salih Paşa Çeşmesi’nin restorasyon çalışmaları kapsamında, ayna kısmındaki muhdes boya katmanları özenle temizlenerek yüzeyden uzaklaştırıldı, yan cephedeki muhdes sıva ise raspa edildi.

12 Ağustos 2025
Salih Paşa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Cibali Mahallesi’nde, Salih Paşa Caddesi ile Kâni Paşa Sokağı’nın kesişiminde, İbn-i Meddas Salih Paşa Camii’nin köşesinde yer almaktadır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Ayvansarâyî’ye göre 17. yüzyılın devlet adamlarından Salih Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mevcut kitabesi çeşmenin 1912 yılında Zeyneb Hanım tarafından onarıldığını göstermektedir. Eski haritalardan anlaşıldığı üzere hazneli olan çeşmenin günümüze yalnızca ön cephesi ile kısmen yan cephesi ulaşabilmiştir. Ayna kısmı kesme taştan, kurna ve sekiler mermerden; yan cephesi ise taş-tuğla almaşık örgüdendir.

Restorasyon çalışmaları kapsamında kesme taş imalatı gerçekleştirildi. Ayna kısmındaki muhdes boya katmanları özenle temizlenerek yüzeyden uzaklaştırıldı, yan cephedeki muhdes sıva raspa edildi. Titizlikle yürütülen kazı çalışmaları sonucunda özgün kurna ortaya çıkarıldı ve kot düzenlemesini de içeren çevre düzenlemesi tamamlandı. Yapının özgün cephelerinde gerekli temizlik ve konservasyon uygulamaları yapılarak mermer kitabeye renklendirme ve altın varak işlemleri uygulandı. Kaybolan ahşap saçak ile kısmi çatı yeniden inşa edildi ve çeşme suyuna kavuşturuldu.

Fabim Sanal Asistan FABİM Başvuru Formu FABİM Başvuru Formu
Fatih Belediyesi
NextSosial NextSosial Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin