Müdürlük Hizmetleri
Sağlık İşleri Müdürlüğü
Veteriner Hizmetleri Birimi
“Hayvan Dostu Belediyecilik” anlayışıyla sokak hayvanlarının yaşam ve sağlık şartlarının iyileştirilmesi için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği ilçemiz dâhilinde aşısız, sağlıksız, kimliksiz ve sahipsiz bir halde başıboş dolaşan hayvanlardan kaynaklanan şikâyetlerin giderilmesine yönelik toplanan hayvanların Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi'ne nakil ile rehabilitasyon (kısırlaştırma, küpeleme, aşılama, sahiplendirme, alındıkları yere bırakılma vs.) çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar ile hayvan sağlığı ve refahı yanında koruyucu toplum sağlığı hizmetlerine yönelik zoonoz hastalıklarla mücadele esas alınmaktadır.
REHABİLİTASYON FAALİYETLERİ
Hasta ve Yaralı Sokak Hayvanları Acil Müdahale Hizmetleri
- Vatandaşlarımız tarafından acil durumda olan hasta ve yaralı sokak hayvanları görüldüğünde belediyemiz çağrı merkezi 0212 453 1453 aranmalıdır.
- Veteriner Hizmetleri Sokak Hayvanları Acil Müdahale ekipleri tarafından sokak hayvanı bulunduğu ortamdan alınarak Sokak Hayvanları Tedavi Merkezine acilen nakledilir.
- Fatih Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi Merkezine nakledilen sokak hayvanlarına Veteriner Hekimlerimiz tarafından müdahale edilmektedir.
- Sokak kedileri iyileşme sonrasında alındıkları ortama bırakılmakta sokak köpekleri ise sahiplendirilinceye kadar daimi olarak barınakta misafir edilmektedirler.
- Yaralı durumda olan kanatlı hayvanlar ekiplerimiz tarafından sahadan alınıp Doğa ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmektedir.
- 4 araç ve 11 kişi ile hizmet verilmektedir.
Fatih MotoVET Acil Müdahale Hizmetleri
Vatandaşlarımızdan gelen sahipsiz hayvanlara yönelik taleplere müdahale süresinin kısaltılması ve hızlı müdahale edilebilmesi amacıyla başlatılan “Fatih MotoVet” projesi 2 motorize ekip ile faaliyetine devam etmektedir.
Sokak Hayvanları Sağlık Taraması Hizmetleri
Kedisi ile meşhur Tarihi yarımada genelinde gönüllüler tarafından park alanlarında bakılmakta olan ve toplu olarak yaşayan kedi gruplarına yönelik teknik ekiplerimiz tarafından muayene ve tedavi hizmeti ile iç dış parazit uygulaması dahil kapsamlı sağlık taraması yapılmaktadır.
Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi
Veteriner Hizmetleri Birimi saha ekiplerince vatandaş taleplerine istinaden sahadan alınan hasta ve yaralı hayvanlar tedavileri amacıyla uzman teknik kadromuzun bulunduğu Sokak Hayvanları Tedavi Merkezine nakledilir.
- Köpek ve Kedi Tedavi Üniteleri bulunmaktadır.
- Tedavi Merkezi Ünitesi içerisinde; kayıt, operasyon odası, operasyon sonrası bakım odası, bakteriyel enfeksiyon odası, viral enfeksiyon odası, laboratuvar ve yoğun bakım ünitesi yer almaktadır.
- Teşhis ve tedaviye yönelik laboratuvar hizmetleri kapsamında, ultrason, hemogram, biyokimya analiz cihazı, dopler, elektron mikroskop, diş tedavi ünitesi, diagnostik teşhis kitleri hizmete girmiştir.
- Tedavi Merkezi bünyesinde 8 veteriner hekim , 7 veteriner teknikeri ile medikal destek sağlanmaktadır.
- Tedavi merkezinde 120 sokak kedisine yatılı destek sağlanmaktadır.
- Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında veteriner hekimler kontrolünde aşı uygulaması, kısırlaştırma, acil durum ve operatif müdahaleler ile rehabilitasyon işlemleri yapılarak ayrıca mikroçip implantasyonu ile Bakanlık veri tabanına kayıt edilmektedir.
- 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamında sokak kedileri iyileşme sonrasında alındıkları ortama bırakılmakta sokak köpekleri ise sahiplendirilinceye kadar daimi olarak barınakta misafir edilmektedirler.
- Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı bünyesinde bulunan 1300 sokak köpeğine de medikal destek sağlanmaktadır.
Hayvanseverler ile İşbirliği Projesi
İlçemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren gönüllü hayvan severlere öncesinde kedi kutuları bırakılır. Haftalık 5-20 arası kedi (önceden belirlenen sayılarda) belirlenen günde tutanak ile teslim alınır. Operasyon sonrası bakımı ve kuduz aşısı yapıldıktan sonra hayvan severlere teslim edilir.
Mamatik Projesi
Kurumsal olarak giydirilmiş 12 adet otomat ilçemiz genelinde yoğun vatandaş ve sokak hayvanı popülasyonunun olduğu bölgelere konuşlandırılmıştır. Güneş enerjisi ile çalışan akıllı otomatlarda günlük kaç hayvanın beslendiği gibi bilgiler izlenebilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Haftada 2 kez temizlik ve mama tedarik desteği sağlanmaktadır.
Açık Alan Besleme Faaliyetleri
Özellikle ısısının düştüğü soğuk havalarda sokak hayvanlarına mama ile besleme yapılmaktadır.
Muhtarlarla ve Gönüllüler ile İşbirliği
İlçemizde mahallesinde kedi popülasyonu ve hayvansever faaliyeti yoğun olan muhtarlarımıza her ay kurumumuzca değişen miktarlarda kedi maması tedarik edilmektedir. Ekibimiz tarafından tespitte bulunulup onaylanan hayvanseverlere muhtarlar aracılığı ile mama desteğinde bulunulmaktadır.
Mahallelerimizde bulunan gönüllü hayvansever vatandaşlarımız ve Müdürlüğümüze başvurup mama talebinde bulunan hayvan severlerimiz için ekibimiz tarafından yerinde tespit neticesinde uygun standartlara göre mama desteği sağlanmaktadır.
Ahşap Kedi Evi
Ahşap kedi evleri ile ilgili yapılan durum analiz sonucuna göre 110 adet ahşap kedi evinin konuşlandırılmasına karar verilmiştir. FABİM üzerinden gelen vatandaş talepleri ve hayvan popülasyon yoğunluğu göz önünde bulundurularak yerleşimler planlanmıştır. İlçemizde ikamet etmekte olan Yerel Hayvan Koruma Görevlilerinden istekliler arasından tercih yapılarak iş birliği protokolü yapılmaktadır. Kedi evinin temizlik ve hijyeni ile mama tedariki gönüllülerimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.
Plastik Kedi Evi
Kurumumuza başvuran vatandaşlarımız kayıt altına alınmakta ve plastik kedi evleri kendilerine teslim edilmektedir.
EĞİTİM FAALİYETİ
Hayvanlarda İlk Yardım Eğitimi
Hayvan Sahiplenme Sürecinde Adaptasyon ve Uyum Eğitimi
Kedi Köpeklerde Beslenme ve Davranış Bozuklukları Eğitimi
İlaçlama ve Dezenfekte Hizmetleri
Çevre sağlığını koruma amacıyla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları vektör mücadelesi ve dezenfeksiyon hizmetleri olarak iki ayrı alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.
Vektör Mücadelesi ve Dezenfeksiyon Çalışmaları Kapsamında;
- Larva Mücadelesi (İlçemizde 12 ay boyunca kesintisiz olarak tüm durgun su içeren alanlar -kuyu, sarnıç, havuz, fosseptik, bodrumlarda tahliye edilmeyen sucul alanlar, vs.- ilaçlanmaktadır)
- Kapalı Alan Çalışmaları (İlçemizde bulunan kamu kurumları-okullar, resmi daireler, vs.-, fakirlik belgesi olan konutlar, metruk yapılar, cenaze evleri, çöp evler, ibadethaneler ilaçlanmaktadır)
- Açık Alan Çalışmaları (Kurban kesimi yapılan alanlarda, yaz aylarında boş arsa, sokak ve caddelerde karasinek ve sivrisineklere karşı soğuk sisleme (ULV, Mist Blower) cihazlarıyla uçkun mücadelesi gerçekleştirilmektedir)
- Rögar ve Konteyner İlaçlamaları (İlçemizdeki tüm rögar ve konteynerler periyodik olarak ilaçlanmaktadır) yapılmaktadır.
- Kemirgen ilaçlamaları (İlçemiz genelinde tüm açık ve kapalı alanlarda kemirgen ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır.)
Sivrisinek ile Kültürel Mücadele Tanıtım Broşürü
YEDİKULE HAYVAN BAKIMEVİ FAALİYETLERİ
Yedikule Hayvan Bakımevi
Yedikule Hayvan Bakımevi ile binlerce minik dosta ev sahipliği yapılarak beslenme, barınma ve sağlık ihtiyaçları belediyemiz tarafından karşılanmaktadır.
Sahiplendirme işlemleri için https://www.yedikulehayvanbarinagi.com/ sitesinden başvurulmaktadır.
Ziyaret saatleri haftanın 7 günü 10.30-15:00 arasıdır. Sahiplenme için mutlaka randevu ile gidilmesi gerekmektedir.
Merkezde sokak hayvanlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlik, kermes ve programlar düzenlenmektedir.
Doğal vefat durumunda cenaze sahipleri öncelikli olarak;
- EKG çekimi için112 acil yardım hattını arayarak ambulans talebi oluşturmalıdır.
- Eş zamanlı olarak cenazeye doktor tahsisi için 0212 453 1453 FABİM telefon numarası arayarak doktor talebinde bulunmalıdır.
- Vefatın 08.30-17.00 sonrasında gerçekleşmesi durumunda ALO 188 hattından doktor talebinde bulunulmalıdır.
İlçemiz dâhilinde yeni vefat edenlerin defin işlemi için mahallinde muayenesi yapılmakta, muayene sonrası ölümü doğal kabul edilenlere "Ölüm Belgesi" hazırlanmakta, şüpheli ölüm vak'aları için ise Adli Tıp Kurumu'na bildirim formu düzenlenmektedir. T.C. vatandaşı olmayan müteveffaların ölüm belgeleri yasal süre içerisinde İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilmektedir.
İlçemizde ikamet edenlerin talep edilen hizmet için önceden randevu oluşturmaları gerekmektedir. Talep eden vatandaşlarla mesai saatleri içerisinde ön görüşme yapılarak hizmet hakkında bilgi verilmektedir. Görüşme esnasında hastanın durumu, hizmet talep ettiği tarih ve saat, hastanın nakledileceği yer bilgileri alınmakta ve hasta nakil ambulansıyla taşınmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir. Uygun bulunması durumunda randevu oluşturulmakta ve Fatih'te ikamet eden vatandaşların hasta nakil ambulans talebi karşılanmaktadır.
Standartları
- Hizmetimiz hafta içi mesai saatleri içerisinde randevu sistemi ile verilmektedir.
- Acil vakalara gidilmemektedir.
- Hizmet kapsamında, binek aracı ile gidemeyecek durumda, yatalak vaziyette, sağlık durumu stabil olan hastaların nakli sağlanmaktadır.
- İlçe sınırları dahilinde hizmet verilmekte olup, ilçe sınırına yakın hastaneler için olanaklar dahilinde hizmet sunulmaktadır.
- Taşıma destek personeli hizmet içerisinde yer almamaktadır.
- Fizik-tedavi, radyoterapi gibi uzun süreli tedavilerde ancak hasta yakınının seçeceği 2 gün nakil desteği sağlanır.
- Diyaliz tedavisi gibi sürekli olması gereken süreçlerde ise haftanın bir günü destek sağlanır.
Diyaliz Hasta Servis Hizmeti
İlçemizde ikamet eden diyaliz tedavisi devam etmekte olan vatandaşların diyaliz merkezlerine nakli sağlanmaktadır.
- Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri Şişli Etfal Hastanesi Seyrantepe Ek Hizmet Binası, İstanbul Eğitim - Araştırma Samatya Hastanesi Diyaliz Birimlerine,
- Salı-Perşembe-Cumartesi günleri ise İstanbul Eğitim Araştırma Samatya Hastanesi diyaliz birimlerine ulaşımları sağlanmakta olup tedavileri sonrasında evlerine nakilleri yapılmaktadır.
Muhtarlıktan alınmış fakirlik belgesi ve dilekçe ile başvuran, değerlendirme sonucu durumu uygun bulunan vatandaşlar, bu hizmetten yararlandırılmaktadır.
Çocuk Diş Tedavi Merkezi
Müftüali Semt Konağı Çocuk Diş Tedavi Merkezimizde 04-14 yaş arası çocuklara hafta içi her gün ücretsiz olarak randevu esaslı tedavi hizmeti verilmektedir.
Bu kapsamda;
- Fatih’te ikamet edilmesi gerekmektedir.
- 04-14 yaş gurubu çocuklara hizmet verilmektedir.
- 0212 453 1453 FABİM hatından randevu alınması gerekmektedir.
- Birimimizde muayene, tedavi, diş çekimi, röntgen ve ağız-diş bakımı eğitim hizmeti verilmektedir.
Memur ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında kadrolu işçilere birinci basamak resmi kurum standardında sağlık hizmeti sunulmaktadır. Poliklinik hizmetleri kapsamında kişilere muayene, reçete yazımı, tansiyon takibi, enjeksiyon, pansuman, vs. hizmetler verilmektedir. İleri tetkik gerektirenler ise bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir.
Çeşitli sağlık ve diğer sivil toplum kuruluşları işbirliği ile yapılan koruyucu hekimliğe ve toplum sağlığına yönelik tarama, eğitim, bilgilendirme, proje esaslı hizmet verilmektedir. Bu anlamda Ekim 2015 tarihinden itibaren Sağlık İşleri Müdürlüğü sağlık personeli tarafından ‘’anne ve yeni doğan bebek’’ ziyaretleri gerçekleştirilmekte, anneye kendisi ve bebeği hakkında aydınlatıcı bilgiler verilmektedir.
![]() |
Anne ve Yeni Doğan Bebek Ziyareti |
Hasta Nakil Ambulans Hizmeti
İlçemizde ikamet edenlerin talep edilen hizmet için önceden randevu oluşturmaları gerekmektedir. Talep eden vatandaşlarla mesai saatleri içerisinde ön görüşme yapılarak hizmet hakkında bilgi verilmektedir. Görüşme esnasında hastanın durumu, hizmet talep ettiği tarih ve saat, hastanın nakledileceği yer bilgileri alınmakta ve hasta nakil ambulansıyla taşınmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir. Uygun bulunması durumunda randevu oluşturulmakta ve Fatih'te ikamet eden vatandaşların hasta nakil ambulans talebi karşılanmaktadır.
Diyaliz Hasta Servis Hizmeti
İlçemizde ikamet eden vatandaşların Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri Şişli Etfal Hastanesi Nişantaşı Ek Hizmet Binası, Cerrahpaşa Hastanesi ve İstanbul Eğitim - Araştırma Samatya Hastanesi diyaliz birimlerine, Salı-Perşembe-Cumartesi günleri ise Türk Böbrek Vakfı Hastanesi ve İstanbul Eğitim – Araştırma Samatya Hastanesi diyaliz birimlerine ulaşımları sağlanmakta olup, tedavileri sonrasında evlerine nakilleri yapılmaktadır. Muhtarlıktan alınmış fakirlik belgesi ve dilekçe ile başvuran, değerlendirme sonucu durumu uygun bulunan vatandaşlar, bu hizmetten yararlandırılmaktadır.